DEVIN-AI

DEVIN AI

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği merkezli yapay zeka laboratuvarı Cognition, dünyanın ilk yapay zeka yazılım mühendisini tanıttı. Cognition laboratuvarının duyurduğuna göre Devin AI önde gelen yazılım şirketlerinin düzenlediği mühendislik mülakatlarından geçebiliyor. Ayrıca Devin, Upwork’te yayımlanan gerçek işleri de tamamlayabiliyor.


Cognition resmi web sitesinde Devin’i, “Devin, yorulmak bilmez, yetenekli bir takım arkadaşıdır; sizinle birlikte inşa etmeye hazır veya bağımsız olarak görevleri tamamlamak üzere incelemeniz için. Devin ile mühendisler daha ilginç problemlere odaklanabilir ve mühendislik ekipleri daha iddialı hedeflere ulaşabilir.” cümleleri ile tanıtıyor.


Devin’in Kabiliyetleri


Cognition laboratuvarlarının gelişmiş uzun vadeli planlamaları sayesinde Devin, karar gerektiren binlerde karmaşık mühendislik görevlerini planlayabilir ve uygulayabilir hale gelmiştir. Devin; her adımda eski görevlerini hatırlayabilecek, zamanla yeni yöntemler öğrenebilecek ve hataları düzeltebilecek şekilde kodlanmıştır.

Bu yeni teknoloji kullanıcı ile aktif olarak işbirliği yapabiliyor, gelişmeleri gerçek zamanlı rapor edebiliyor, geri bildirimleri takip ediyor ve tasarım seçimleri üzerinden de geçebiliyor. Yani insan işlerini yapmak için ihtiyaç duyulan neredeyse her şeye sahip.

Cognition, Devin’i tanıtırken yapabileceklerini şu şekilde sıralıyor:


Alışılmamış teknolojileri öğrenebilir.

Uçtan uca uygulamaları inşa edip dağıtabilir.

Kod tabanlarındaki hataları otomatik olarak bulup düzeltebilir.

Kendi yapay zeka modellerini eğitebilir.

Açık kaynak kodlu depolardaki hataları ve özellik isteklerini ele alabilir.

Bitmeye yaklaşmış ürün kaynaklarına katkı sağlayabilir.

Sonuç verilerini gözden geçirip rapor derleyebilir.


Devin, GitHub’da bulunan, gerçek dünya yazılım sorunlarını değerlendirmek için zorlu bir ölçüt olan SWE-bench’te yapılan değerlendirmelere tabi tutulmuştur. Bu yeni teknoloji %13.86’lık bir oranla sorunları doğru bir şekilde çözüme ulaştırmıştır.


Devin AI geliştiricilerinin temel amacı; tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek, verimliliği ve hızı arttırmak, geliştirme ve planlama giderlerini minimuma indirmektir. Devin’in, insan hatalarına ve tutarsızlıklarına karşı duyarsız olduğunu söylesek de bazı uzmanlar bu yapay zeka yazılım mühendisinin karmaşık gereksinimlerle veya insanın yetenek ve yaratıcılığına dayanan durumlarla başa çıkmakta başarısız olabileceğini düşünüyor.


Ayrıca Devin ve benzeri yapay zeka araçlarının iş kayıplarına neden olacağı hakkında endişeler bulunsa da birçok kişi yazılım mühendisleri ile yapay zeka arasında bir iş birliği olabileceğini düşünüyor.



Zeynep Yüceer

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir